Embertani típusok

Dél-fuegid

2016. október 27. - Proke

thm_0014026207.jpgthm_0014026207_1.jpg

 

 

Leírás:

A legtipikusabb fuegid variáns. Nevét a dél-amerikai kontinens legdélibb nyúlványát képező Tűzföld – spanyolul Tierra del Fuego – régióról kapta. A déli fuegid variáns a Tűzföld igen hideg, szeles klímájához adoptálódott. Nagyon ősi, valószínűleg a Dél-Amerikába irányuló legkorábbi migrációs hullámmal érkezett. Több szakértő a tágabb értelemben vett lagoid típuscsoport részének tekinti. Elterjedési területe a Tűzföld, valamint Chile legdélibb részei voltak (Chono-szigetek stb.). Ez a variáns a létszámát tekintve soha sem volt igazán jelentős, az európai gyarmatosítás előtt is max. néhány ezer főt számlált. Népessége gyorsan hanyatlott az utóbbi évtizedekben. Utolsó képviselőik a 20. században a Yahgan és Kawesqar törzsek tagjai voltak, de a típus tisztavérű képviselői mára lényegében kihaltak. A már kihalt Chono és Chango törzsekben szintén megtalálható volt.

 

Fizikai vonásai:

Sárgás-vöröses világosbarna bőrszín, egyenes, ritkán hullámos fekete vagy sötétbarna hajjal. Alacsony termetű (a felnőtt férfiak átlagban 160 cm körül vagy az alatt) , a végtagok a törzshöz képest hosszúak, robosztus, hízásra hajlamos testalkatú. Hosszú vagy középhosszú koponyájú, a fej nagy, robosztus kialakítású, egyenes arcú, mérsékelten keskeny orral, az orrgyök alacsony. A homlok keskeny, az arc hosszúkás, viszonylag kicsi és magas fekvésű, a csontos szemöldökív nem túl fejlett. Némelyik egyénnél enyhe fogmedri előreállás tapasztalható.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://embartanitipusok.blog.hu/api/trackback/id/tr7211843227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.