Embertani típusok

Észak-fuegid

2016. október 27. - Proke

thm_0014026226.jpgthm_0014026226_1.jpg

Leírás:

Északi fuegid variáns, amelyet gyakran a tágabb értelemben vett lagoid típuscsoport részének tekintenek. Nevét az argentínai Cuyo tartományban élő huarpe (warpe) törzsről kapta. Nagyon ősi változat, valószínűleg a Dél-Amerikába irányuló legkorábbi migrációs hullámmal érkezett.

Fő elterjedési területe az argentínai Cuyo tartomány és a mai Bolívia déli részének szubtrópusi szavannái voltak.

Tipikus volt a huarpe törzseknél, gyakori a délnyugat-brazíliai Xiriono törzsnél és a mára már majdnem kihalt Cochemingon törzsnél.

Gyakori volt az európai gyarmatosítás előtti időkben, de ma már csak néhány száz főt számlál a népességük, a meszticizáció (az europid típusokkal való keveredés) következtében eltűnőfélben lévő típus.

Meszticizált formában a huarpid jellegek Északnyugat-Argentínában és Dél-Bolíviában a mesztic népesség egy részében kimutathatóak.

 

Fizikai vonásai:

Középbarna, néha sötétbarna bőr, gyakran enyhén hullámos haj.  Középmagas vagy magas termetű, viszonylag karcsú testalkatú. Hosszú, néha középhosszú koponyájú, a fej nagy, a koponya igen magas (hypsicranic). Középszéles orrú. Az arc hosszú, a csontos szemöldökív jól látható. Némelyik egyénnél enyhe fogmedri előreállás tapasztalható. A testszőrzet viszonylag jól fejlett, ami ritka Amerika őslakóinál.

A bejegyzés trackback címe:

http://embartanitipusok.blog.hu/api/trackback/id/tr811843297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.