Embertani típusok

Pampid (klasszikus)

2016. október 27. - Proke

thm_0014028260.jpgthm_0014028260_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leírás:

A dél-amerikai Gran Chaco és a Pampák (spanyolul Pampas) őshonos típusa.

A pampák déli részén a patagoniddal, a Gran Chaco és a Paraguay-folyó vidékén az amazoniddal kevert variánsai mutathatóak ki. A 18. században a chilei Mapuche törzshöz tartozó csoportok benyomultak a pampákra és az ottani őslakos törzsekkel, főleg a Puelche törzzsel keveredtek, ezért a Puelche törzsben andid keveredésű variánsa volt kimutatható.

Tipikus a pampid típus a Chorote, Chané, Mataco, Kadiweu, Pilagá, Toba, Wichí, Mocoví, Abipón és a már kihalt Charrúa törzsnél.

 

Napjainkban a tiszta pampid variáns már ritka, manapság főleg az europid, amazonid és andid keveredésű formái fordulnak elő.

 

Fontos szerepet tölt be a paraguayi mesztic (europid – amerind keverék) népesség embertani összetételében.

 

Fizikai vonások:

Közepesen sötét tónusú, olajbarna bőrszín, egyenes fekete haj, ritkán hullámos. Testmagassága a közepestől a magasig terjed (a felnőtt férfiak átlagtermete 168-174 cm közötti). Az alsó végtagok a törzshöz képest rövidek. Izmos, atlétikus testalkatú, de nem annyira robosztus, mint a patagonid. Középhosszú vagy enyhén rövid koponyaformájú, a koponya viszonylag magas. Az orr viszonylag keskeny, magas fekvésű és egyenes. Az arc felépítése gracilisebb és hosszabb, mint a patagonidnál. Az ajkak teltek, a testszőrzet gyönge, a szemrés enyhén ferde állású.

A bejegyzés trackback címe:

http://embartanitipusok.blog.hu/api/trackback/id/tr9411843321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.