Embertani típusok

Patagonid

2016. október 27. - Proke

thm_0014026291.jpgthm_0014026291_1.jpg

Leírás:

Egykoron Patagónia hűvös síkságait és a száraz pampák (Pampas Secas) vidékét benépesítő típus. Nevét a dél-amerikai (dél-argentínai és dél-chilei) Patagonia régióról kapta. A 18. században a chilei Mapuche törzs csoportjai betörtek a pampákra és visszaszorították a patagonid típust, a 19. sz. utolsó negyedében pedig az argentín hadsereg megszállta Patagóniát, ekkor megkezdődött a meszticizációjuk, azaz az europid népességgel való keveredésük. Valószínűleg volt néhány nagyon magas és extrém erős alváltozatuk is, mint pl. a kihalt Tiremenen törzs. Ma már csak a Tehuelche törzs tagjaiban található meg, de többnyire ott is meszticizált formában. A Selknam törzsben a patagonid enyhén fuegid keveredésű változata volt a jellemző, a törzs utolsó „tisztavérű” tagja az 1970-es években halt meg.

 

Egykori elterjedési területe Patagonia és a Pampák (spanyolul Pampas) déli része, az ún. száraz Pampák (spanyolul Pampas Secas).

 

Fizikai vonások:

olajbarna bőr, egyenes szálú fekete, ritkán hullámos haj. Magas vagy igen magas termetű (a felnőtt férfiak átlagtermete 174 – 183 cm). A végtagok a törzshöz képest rövidek vagy közepes hosszúságúak, atlétikus vagy robosztus testalkatú, gyakran hízásra hajlamos. A testtömeg igen nagy, egyes szerzők szerint a legnagyobb testtömegű típus a világon. Az amerikai kettős kontinens őslakosságának legmagasabb és legerősebb testalkatú csoportja. Rövid, néha középhosszú koponyaformájú, magas koponyaboltozatú (enyhén hypsicranic), a fej abszolút méretei igen nagyok. Az orr keskeny és magas, egyenes, ritkán hajlott (konvex). Az arc abszolút méretei nagyok, a csontos járomív erősen fejlett. Az áll erős, határozott, a száj széles, az ajkak viszonylag teltek, a szemnyílás enyhén ferde.

A bejegyzés trackback címe:

http://embartanitipusok.blog.hu/api/trackback/id/tr4611843307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.